7 feluri in care un sistem CRM ajuta la scaderea cheltuielilor din firma

Dupa ce am dezbatut care sunt avantajele unui sistem CRM si am enumerat printre ele si scaderea costurilor din firma, am decis sa si detaliem metodele prin care are loc acest efect. De la eliminarea necesitatii unui suport fizic, costisitor si prost organizat, pana la gestionarea mai buna a informatiei, vom analiza de ce implementarea unui sistem CRM reprezinta una dintre cele mai bune forme de economisire pentru o companie.

crm_avantaje_scadeti costurile.png

Cum reduceti costurile din firma integrand un sistem CRM?

Atat pentru companiile mici, cat si pentru corporatiile mari, timpul reprezinta un element extrem de valoros. Aveti nevoie de el pentru dezvoltarea produselor si serviciilor, planurile de marketing si customer service. Implementarea unui sistem CRM va ajura sa economisiti timp in mai multe feluri, iar acest lucru se va resimti in cel mai scurt timp in serviciile oferite. Dar sa trecem la subiect.

Conform studiilor, 58% dintre birourile din Europa mentin arhiva de lucru pe suport fizic, 2% nu tin deloc arhiva, iar restul folosesc sisteme digitale de gestionare.

Asteptarile clientilor sunt in permanenta schimbare, iar in ziua de astazi acestia pretind din partea celor care le ofera produse sau servicii experiente personalizate si de inalta calitate, acolo si atunci cand le este cel mai convenabil. Pentru multe companii, asta inseamna pierderea multor prospecti si chiar clienti deja existenti intrucat nu reusesc sa se ridice la nivelul necesar. O solutie CRM nu numai ca va va proteja si intari relatiile cu clientii actuali, dar va descoperi si noi oportunitati de castiguri si va elimina o parte dintre cheltuielile pe diverse procese de business.

Alegerea suporturilor digitale pentru informatii are urmatoarele avantaje:

  • accesarea mai rapida a informatiilor si capacitatii de extragere a datelor
  • mai putin timp pierdut de angajati pentru gasirea anumitor informatii cerute
  • imbunatatirea proceselor de business prin acces rapid la informatii si putere de extragere a datelor
  • capacitatea de a avea o putere de decizie mai mare bazata pe cifre si informatii esentiale pentru fluxul de lucru
  • livrarea mai rapida a serviciilor datorita faptului ca informatiile clientului pot fi localizate cu doar cateva click-uri
  • costuri mai mici in procesul de furnizare a unor raspunsuri corecte, prompte si transparente
  • eliminarea unei parti a costurilor pe materiale tipografice.

Sa dezvoltam mai multe avantaje ale unui sistem CRM pentru compania dumneavoastra.

1. Faceti vanzari mai eficiente si efective

Avand in vedere ca veti avea un singur punct de acces al informatiilor inclusiv contactele, calendarele, conturile, oportunitatile de vanzare, rapoartele si alte date importante pentru procesele de vanzari si marketing, organizarea sarcinilor va fi mai simpla.

Toti colegii vor fi mult mai productivi, nemaifiind cazul sa caute intr-o multime de baze de date, fisiere sau foldere.

Vanzarile vor creste si ele pentru ca veti putea automatiza o parte din derularea activitatilor. Veti economisi din costurile administrative si cele pe hartie sau imprimanta. Plus ca timpul pierdut pe printat si indosariat va fi si el economisit si eficientizat.

Avand toti oamenii de vanzari lucrand in acelasi sistem ii va incuraja sa foloseasca aceeasi metodologie pentru ca majoritatea clientilor sa beneficieze de o experienta pozitiva.

2. Analizati amanuntit procesele de business

Toti angajatii companiei pot avea acces permanent la informatiile updatate. Asta inseamna ca nu trebuie sa mai sapati dupa o multime de informatii relevante despre clienti, ratacite prin vreun sertar sau fisier sau sa creati continut duplicat.

In plus, veti avea acces la toate aceste date in orice moment, chiar si atunci cand nu sunteti la birou, prin aplicatia de mobil.

3. Prioritizati activitatile de vanzari, marketing etc.

De multe ori ni se intampla ca abia in momentul in care avem o agenda extrem de incarcata sa ne dam seama ca nu ne descurcam cu toate sedintele si sarcinile programate.

O aplicatie CRM ne va ajuta sa ordonam task-urile in functie de importanta lor astfel incat, la finalul zilei, sa putem considera ca am reusit sa rezolvam ceea ce era urgent si esential.

4. Tineti un jurnal de activitati

Puteti folosi aplicatia CRM drept un jurnal al desfasurarii activitatilor. Asa veti putea avea inregistrari cu tot ceea ce ati facut si veti avea de facut zilnic, de la intalnirile importante, verificarea stocurilor, trimiterea unor “atentii” la ocazii speciale clientilor etc.

Practic va veti organiza mult mai bine ziua si colegii dumneavoastra vor fi informati la randul lor in legatura cu desfasurarea zilei dvs.

5. Veti avea rapoarte de vanzari

Un sistem CRM va va ajuta sa creati mult mai rapid un raport de vanzari, in orice moment al zilei sau al lunii. Veti avea centralizate toate datele si nu va mai trebui sa pierdeti timp (si implicit bani) pe adunarea mai multor oameni care sa ofere date, sa discute despre oportunitati si potential.

6. Imbunatatiri comunicarea intre departamente

Echipele de vanzari si marketing ne demonstreaza adeseaza exact cum doua departamente ar trebui sa comunice unul cu celalalt. Desi ar trebui sa lucreze mana in mana, uneori colegii sunt pregatiti sa dea vina unii pe ceilalti pentru neajunsurile proceselor de vanzari.

O solutie CRM le va permite tuturor colegilor sa participe la adaugarea de noi informatii legate de activitati si vor fi eliminate o multime de surse de confuzie inainte ca acestea sa devina probleme.

7. Centralizati adresele de email si colectati datele de contact

Colectarea adreselor de email ale potentialilor clienti reprezinta un punct foarte important in campania de marketing. Adresele de email se colecteaza de obicei prin landing pages, concursuri online sau contactul direct.

Pastrarea unei baze de date in programul CRM ajuta departamentul de marketing sa distribuie mesaje personalizate in functie de profilul celor care si-au lasat datele de contact.

Selectarea potentialilor clienti pentru trimiterea unui newsletter targetat, de exemplu, se face in doar cateva minute cu o aplicatie de tip CRM, iar acest lucru duce, din nou, catre un nivel mai inalt de productivitate al companiei.

In plus, inregistrarea datelor de contact intr-un sistem centralizat devine un avantaj atunci cand se lucreaza contratimp. Productivitatea este punctul forte al bunei functionari a unei companii si este cea mai rapida cale catre ROI (Return of Investment).

In concluzie, un sistem CRM ajuta companiile sa economiseasca timp, pe care il vor investi in alte aspecte ale business-ului. Daca petreceti mult prea multe resurse pe organizare si comunicare sau email marketing, atunci cu siguranta o solutie CRM este “ingredientul” de care aveti nevoie.