Ce faci cand esti coplesit de organizarea bazelor de date si analiza acestora?

Timpul este extrem de pretios pentru noi toti, insa ca agent de vanzari parca simti uneori cum acesta se comprima. Fiecare minut este important, fiecare activitate a procesului de vanzari trebuie temporizata si analizata amanuntit, ba ai de dat un telefon, ba ai de trimis o oferta pe mail, ba ai o intalnire, ba trebuie sa mai arunci un ochi pe performanta lunara si trebuie sa atingi un target. Iar daca nu te misti suficient de rapid sau nu evaluezi corect o situatie, risti sa pierzi un client important. In urmatoarele randuri iti voi prezenta metoda prin care nu vei mai pierde nicio oportunitate de vanzari.

CRM rezolva probleme in companie.jpg

CRM-ul - solutia pentru date organizate, contracte incheiate si clienti multumiti

Vestea buna este ca exista solutii si instrumente pentru organizarea si analiza datelor din procesul de vanzare, iar privirea de ansamblu pe care ti-o ofera te va ajuta sa transformi orice oportunitate intr-o afacere profitabila pentru ambele parti.

Prin urmare, m-am gandit ca astazi sa vorbim despre cum iti sustine CRM-ul activitatea din vanzari.

Cand stii ca ai probleme in companie si software CRM le poate rezolva?

Sa analizam urmatoarele situatii in care cu siguranta nu iti doresti sa fii pus.

1. Nu ai toate datele despre clienti centralizate

O solutie CRM va juca rolul de “fisier” online securizat si usor accesibil. Aceste baterii de informatii pot fi updatate constant cu fiecare noua interactiune si te vor ajuta sa tii pasul cu felul in care evolueaza relatia cu clientii.

Partea cea mai buna este ca toate aceste date stocate vor fi accesibile oricarui coleg si nu va mai exista problema suprapunerilor sau pierderii de informatii.

In plus, centralizarea si digitalizarea informatiilor sensibile despre clienti este mult mai sigura decat supravegherea unor documente fizice. Stocarea datelor in Cloud inseamna ca intreaga echipa va avea acces la date in timp real, atata timp cat au o conexiune la internet.

2. Nu cunosti situatia exacta a discutiilor si interactiunilor cu un client

Cu cat detii mai multe detalii despre un client, cu atat cresc sansele sa il consiliezi mai corect in privinta a ceea ce are nevoie. Dar ce te faci in momentul in care abordezi un client cu care a mai discutat un alt coleg care a plecat din firma si odata cu el s-au pierdut si toate informatiile despre conversatiile telefonice sau pe mail? Cum mai poti urmari dinamica dintre reprezentantii companiei tale si potentialii clienti?

CRM-ul este mai mult decat o baza de date intrucat vei putea avea o imagine clara despre fiecare pas al demersurilor care au fost facute pe respectivul cont, de la tot ceea ce s-a vorbit (nevoile clientului, procesul de negociere, stadiul in care au ajuns procesul de vanzare etc.) si contracte pana la solicitarile trimise catre departamentul de client support sau service.

3. Nu ai o situatie clara asupra vanzarilor

Rapoarte noastre de vanzari ne ajuta foarte mult colegii sa se evalueze constant si sa isi urmareasca eficienta in timp. Poti crea rapoarte pentru observare mai acurata a evolutiei procesului de vanzare prin vizualizarea situatiei telefoanelor, mailurilor si intalnirilor pe care le-ai avut.

Toate datele stocate in CRM iti vor permite sa dezvolti o analiza de ansamblu, iar rapoarte pot fi personalizate pentru a-ti genera exact informatiile de care ai nevoie. Pe langa evaluarea performantelor, poti de asemenea sa faci si o analiza a situatiei oportunitatilor de vanzare.

4. Pierzi timp pe activitati repetitive

Incheierea unei vanzari nu se reduce niciodata doar la convingerea clientului sa te aleaga pe tine si nu competitia.

Pe langa activitatile evidente din procesul de vanzare, mai ai de facut si o multime de alte microtask-uri pentru ca totul sa functioneze in mod adecvat. Formulare trebuie completate, rapoarte trebuie trimise, problemele legale trebuie adresate - aceste sarcini auxiliare iti mananca din timp insa sunt vitale pentru intregul proces de vanzare.

Un sistem CRM bun este creat in ideea de a te degreva de povara unor task-uri repetitive prin functionalitatea magica a automatizarii. Asta inseamna ca iti vei putea concentra mai mult eforturile pe negocieri, semnarea de contracte si solutionarea problemelor care pot aparea in relatia cu vreun client, in timp ce software-ul se va ocupa de restul detaliilor.

5. Nu ai documentele clientilor stocate intr-un loc sigur

Si noi suntem o companie care are foarte multi clienti in portofoliu, din diverse domenii si intelegem cat de anevoios poate fi sa avem informatiile imprastiate intr-o multime de locuri. Pe vremuri nu reuseam sa ne organizam toate datele, nu puteam monitoriza etapa in care se afla un anumit client, n-aveam o viziune globala.

Pe langa istoricul conversatiilor si al interactiunilor cu clientii, CRM-ul iti va permite sa importi fisiere si documente, usurandu-ti accesul la intreaga baza de date despre relatia cu clientii.

In compania noastra, lucrurile au devenit mult mai simple, nu mai trebuie sa deschidem o multime de aplicatii sau fisiere pentru a avea acces la informatiile necesare.

Inclusiv departamentul financiar foloseste cu succes CRM, in special pe partea de recuperare, unde permanent poate verifica statusul unui client.

6. Nu solutionezi probleme clientilor in cel mai eficient mod

Modulul de tichete suport este unul pe care primim cel mai pozitiv feedback. Despre importanta bunei functionari a departamentului de service si suport am mai vorbit, asa ca este de la sine inteles de ce am incercat sa cream si noi un instrument care sa ne ajute in solutionarea cat mai eficienta a problemelor si nevoilor clientilor.

Prin crearea tichetelor putem aloca persoana cea mai potrivita pentru solutionarea unei probleme si putem tine la curent clientii despre statusul procesului de rezolvare.

In plus, nu mai trebuie sa te preocupi nici de contactarea clientilor la finalizarea situatiei pentru ca sistemul o va face in mod automat.

Daca ti-am starnit curiozitatea dar simti ca mai ai nevoie de niste informatii pentru a te convinge, atunci iti recomanda sa iei legatura cu unul dintre consultantii nostri pentru a-ti prezenta mai pe larg beneficiile software-ului Zimplu CRM pentru compania ta.