Fii la curent cu cele mai eficiente metode de optimizare a afacerii tale.

Abonează-te la newsletter!

ABC în CRM și de ce afacerea ta are nevoie de unul


Dacă vrei să pornești o afacere sau dacă deja ai făcut-o și vrei să o dezvolți, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să organizezi atent toate aspectele ce țin de businessul tău. Ordonează contactele, ține aproape echipa de vânzări și află rapid toate detaliile necesare despre partenerii tăi. Atenție! Aceste informații devin din ce în ce mai greu de organizat, pe măsură ce numărul clienților crește.

Dacă te gândești la Excel, află că nu aceasta este soluția ideală pentru a te organiza sau a păstra o arhivă. Aici intervine CRM-ul. Probabil că ai mai auzit de soluțiile pentru managementul relațiilor cu clienții (sau Customer Relationship Management). Iar dacă nu, tot ce trebuie să știi este că: un sistem CRM este o soluție software care îți organizează întreaga activitate de business, ocupă mai puțin spațiu decât o agendă și poate îngloba informații mai multe și mai complexe decât poți adăuga în tot pachetul Office.

De-a lungul timpului, soluțiile CRM au devenit din ce în ce mai inteligente și au dezvoltat funcționalități care te ajută să realizezi aproape orice operațiune în mod automatizat. Cu toate acestea, statisticile arată că managementul unei companii și echipa de vânzări utilizează mai puțin de 30% dintre funcționalitățile unui soft CRM. Luând acest lucru în considerare și adăugând experiența noastră de business, te sfătuim să nu sufoci echipa de vânzări cu un asemenea sistem CRM și să alegi o soluție simplă, ușor de folosit, pe care o poți personaliza pentru afacerea ta.

Cum te ajută un CRM în dezvoltarea afacerii tale?

Îți îmbunătățești relațiile cu clienții. Prima activitate în care un soft CRM își face simțită prezența este organizarea mai bună a echipei de vânzări și a departamentului de suport tehnic. Aceștia vor ști pe cine și când, mai exact, trebuie să contacteze și vor găsi informațiile de contact în doar câteva secunde. Vor avea un istoric complet al tuturor conversațiilor avute cu acel client, chiar dacă nu l-au contactat personal niciodată.

Crești profitul. Chiar dacă nu ți se pare posibil, o soluție CRM te poate ajuta la creșterea vânzărilor. O bază de date organizată te ajută să îți cunoști mult mai bine clienții și să te adresezi strategic exact acelora dintre ei care au nevoie de serviciile și produsele tale, la un anumit moment dat. În plus, eforturile de a te promova vor fi răsplătite mai rapid, iar profitul va crește.

Te adresezi mai bine pieței. Să ai toate informațiile despre cine și ce a cumpărat, dar și despre timpul pe care l-a petrecut până la luarea unei decizii, îți va ajuta echipa de marketing să lanseze campaniile către segmentul potrivit de public țintă, direct și eficient. Fără o soluție CRM, este aproape imposibil ca o echipă să urmărească astfel de informații, dar cu ajutorul uneia, publicurile vor fi segmentate corect și productiv, cu scopul dezvoltării afacerii.

Salvezi timp. Unul dintre lucrurile de care un om de afaceri se bucură destul de rar este timpul – necesar tuturor problemelor. Automatizarea proceselor interne și externe salvează foarte mult timp pentru tine și echipa ta. Te poți concentra asupra aspectelor importante, cum ar fi îmbunătățirea modului de negociere sau alte preocupări ce țin de factorul uman și nu pot fi automatizate.

Așa că, îți sugerăm să îți pui următoarea întrebare: 

Este afacerea ta destul de dezvoltată pentru a avea nevoie de un CRM sau este lipsa acestuia motivul pentru care nu este încă suficient de dezvoltată?

Află aici, în continuare, 5 secrete incredibile pe care nu le știai despre CRM.