Suntem siguri că „B2B” și „CRM” sunt niște abrevieri pe care le-ai mai întâlnit, fie în online, fie de la persoanele cu care ai vorbit.
Probabil, cum este și normal, te-ai întrebat ce înseamnă, și de aceea te afli aici. Așa că, citește în continuare acest articol ca să afli cât de mult se poate schimba viitorul afacerii tale!
Noi suntem aici să îți explicăm ce înseamnă B2B și CRM, care sunt beneficiile acestora, și de ce ai nevoie de un sistem CRM atunci când ai o companie B2B, astfel încât să te poți bucura de un real succes!
Ce înseamnă B2B?
B2B înseamnă Business-to-Business, mai exact, este schimbul de produse sau servicii între companii, nu între companii și consumatori individuali.
Așadar, o tranzacție B2B este efectuată între două companii, cum ar fi între un producător și un angrosist, sau între un angrosist și un comerciant.
În B2B, o afacere vinde un set de produse sau servicii unei alte afaceri. De obicei, există un grup sau un departament care utilizează produsele și serviciile furnizorului.
Uneori, un singur utilizator din partea cumpărătorului face o tranzacție, astfel încât să sprijine obiectivele companiei. Iar alteori, tranzacțiile B2B implică utilizarea produselor de către întreaga companie, cum ar fi: mobilier de birou, computere, software-uri de productivitate etc.
Tranzacțiile B2B tind să aibă loc în lanțul de aprovizionare, unde o companie va achiziționa materii prime de la o altă companie pentru a fi utilizate în procesul de producție. Produsele finite pot fi apoi vândute persoanelor fizice prin tranzacții de la întreprindere la consumator.
De asemenea, acest tip de tranzacție B2B este obișnuită și pentru companiile din industria auto, dar și pentru companiile de administrare a proprietăților, de menaj și curățare industrială.
În ceea ce privește comunicarea, Business-to-Business se referă la metodele prin care angajații din diferite companii se pot conecta între ei, cum ar fi prin intermediul rețelelor de socializare. Acest tip de comunicare între angajații a două sau mai multe companii se numește comunicare B2B.
Trebuie să ai în vedere că…
Tranzacțiile business-to-business necesită planificare pentru a avea succes. Astfel de tranzacții se bazează pe personalul de gestionare a conturilor unei companii pentru a stabili relațiile de afaceri cu clienții. Aceste relații trebuie, de asemenea, cultivate, de obicei prin interacțiuni profesionale înainte de vânzări, pentru că doar în astfel de situații vor avea loc tranzacții de succes.
De ce este nevoie de strategii de marketing?
În cazul în care vrei ca afacerea ta să se conecteze cu clienții, este imperios necesar să apelezi la strategii și practici de Marketing! Publicațiile comerciale ajută în acest sens, oferind întreprinderilor oportunități de a face publicitate, atât în format tipărit (fizic), cât și în format online.
Mai mult decât atât, prezența unei companii la anumite conferințe și târguri comerciale crește, de asemenea, vizibilitatea produselor și serviciilor pe care le poți oferi altor companii. Astfel, este foarte probabil să ai parte de noi clienți.
Cum decurge o tranzacție mare de produse, atunci când este vorba de Business-to-Business?
Trebuie să știi ce presupune o tranzacție mare de produse, căci este destul de diferită față de o tranzacție obișnuită dintre o companie și un cumpărătror individual (persoană fizică).
Iată ce include acest tip de tranzacție:
- o persoană responsabilă pentru buget;
- o persoană care evaluează capacitățile produselor;
- persoane care contribuie la decizia finală;
Achizițiile mari, de cele mai multe ori, pot implica o cerere de ofertă, în care cumpărătorul invită potențialii vânzători să trimită propuneri ce detaliază produsele, termenii și prețurile lor.
B2B este un concept important, deoarece fiecare afacere trebuie să achiziționeze produse și servicii de la alte afaceri pentru a se lansa, a opera și a se dezvolta!
Provocările Business-to-Business
De-a lungul timpului, suntem siguri că ai avut multe provocări pe plan profesional. Ceea ce este normal, astfel că nu trebuie să te agiți, ci din contră, trebuie să fii sigur că orice problemă are, cu siguranță, și o rezolvare.
Haide să vedem la ce provocări te poți aștepta, în cazul în care alegi să faci tranzacții Business-to-Business:
- Dificultăți în retenția clienților pe termen lung
Companiile B2B au adesea dificultăți în a convinge cumpărătorii să facă achiziții repetate.
- Piață limitată
Deși companiile B2B pot viza organizații din multe industrii, piața de afaceri este încă limitată ca dimensiune. Acest lucru face ca tranzacțiile B2B să fie destul de riscante pentru organizațiile mici și mijlocii.
- Piață competitivă
Tocmai fiindcă piața B2B este destul de mică, este foarte competitivă.
- Proces mai lung în luarea deciziilor
Luarea deciziilor în aceste afaceri poate fi lentă, deoarece multe părți interesate sunt implicate în acest proces de vânzare.
- Negocierea prețului
Deoarece cumpărătorii B2B fac achiziții angro, ei negociază de obicei prețuri mai bune, solicită reduceri sau solicită servicii suplimentare.
- Gestionarea lanțului de aprovizionare poate fi destul de complicată
Acest lucru este valabil, mai ales, atunci când mai mulți parteneri sunt implicați în lanțul de aprovizionare și toți au nevoie de acces la aceleași informații. Comunicarea greșită în orice punct al lanțului de aprovizionare poate încetini procesul destul de mult.
Ei bine, aici intervine un Software CRM! Dar mai întâi…
Ce este un Software CRM?
Probabil că ești nerăbdător să afli ce este un Software CRM și cum te poate ajuta în momentul în care faci tranzacții B2B.
Trebuie să știi că CRM este abrevierea (din engleză) de la „Customer Relationship Management”. Mai exact, este un sistem ce se ocupă cu gestionarea excelentă a interacțiunii companiei tale, atât cu potențialii clienți, cât și cu cei deja existenți, inclusiv cu partenerii acesteia.
Adică este un model de management bazat pe plasarea clientului în centrul atenției companiei pentru ca acesta să își maximizeze nivelurile de satisfacție, loialitate și achiziție.
Așadar, CRM te ajută prin colectarea permanentă a datelor prospecților sau clienților, analizarea acestora și utilizarea elementelor acumulate pentru a îmbunătăți relațiile și rezultatele afacerii tale.
Acest Software ajută angajații (care lucrează cu clienții) sau agenții de vânzări să fie mereu pregătiți să răspundă nevoilor clienților și să fie ajutorul de încredere în tot ce ține de serviciile și produsele oferite.
Ca să înțelegi mai bine ce presupune un Software CRM, te invităm să citești acest articol!
De ce te ajută un Software CRM cu provocarile B2B?
După cum am spus mai sus, software-ul CRM este un sistem ce se ocupă cu gestionarea excelentă a relațiilor companiei tale cu partenerii, clienții și prospecții acesteia.
Ce obții mai exact?
- o bază de date centralizată complexă cu informații despre toți clienții, partenerii și prospecții firmei tale;
- organizare eficientă, căci fiecare angajat își poate seta task-urile pe care trebuie să le îndeplinească, fiind notificat de către acest software- tocmai pentru a nu uita când trebuie să facă un anumit lucru;
- documente și conversații salvate în profilul fiecărui client, prospect și partener;
- rezolvarea problemelor interne în timp util, datorită tichetelor pe care le poți face direct în aplicație. Astfel, clienții și partenerii tăi vor fi mulțumiți de tot ceea ce oferă compania ta!
În acest mod, poți fi sigur că afacerea ta va urma un trend crescător, dacă vei opta pentru un software CRM ca să te ajute!
Care este scopul nostru?
Pentru că scopul acestui articol este să înțelegi ce înseamnă o afacere B2B, dar și ce este și cum te poate ajuta un soft CRM în cazul în care ai o astfel de companie, este timpul să facem o mică recapitulare, astfel încât informațiile să fie bine puse la punct.
Deci, astăzi ai aflat că:
- B2B înseamnă Business-to-Business (din engleză), mai exact, este schimbul de produse sau servicii între companii, nu între companii și consumatori individuali.
- Tranzacțiile B2B tind să aibă loc în lanțul de aprovizionare, unde o companie va achiziționa materii prime de la o altă companie pentru a fi utilizate în procesul de producție. Produsele finite pot fi apoi vândute persoanelor fizice prin tranzacții de la întreprindere la consumator.
- În cazul în care vrei ca afacerea ta să se conecteze cu clienții, este imperios necesar să apelezi la strategii și practici de Marketing, dar și să participi la anumite conferințe și târguri comerciale.
- O tranzacție mare de produse presupune: o persoană responsabilă pentru buget, o persoană responsabilă pentru evaluarea produselor și persoanele care contribuie la decizia finală.
- Afacerile Business-to-Business pot întâmpina anumite provocări, cum ar fi:
- dificultăți în retenția clienților pe termen lung;
- piață limitată;
- piață competitivă;
- proces lung în luarea deciziilor;
- negocierea prețului;
- gestionarea complicată a lanțului de aprovizionare;
- CRM este abrevierea (din engleză) de la „Customer Relationship Management”. Este un sistem ce se ocupă cu gestionarea excelentă a interacțiunii companiei tale, atât cu potențialii clienți, cât și cu cei deja existenți, inclusiv cu partenerii acesteia.
- Beneficiile unui sistem CRM în afacerile B2B:
- o bază de date centralizată complexă și completă;
- organizare eficientă a angajaților;
- documente și conversații salvate în profiul fiecărui client, prospect și partener;
- rezolvarea problemelor interne în timp util;
Tot ce mai rămâne de făcut, este să dai click aici, și să te abonezi la newsletter-ul nostru, pentru a primi săptămânal informații clare și valoroase, astfel încât să-ți mărești orizonturile afacerii pe care o ai!