Fii la curent cu cele mai eficiente metode de optimizare a afacerii tale.

Abonează-te la newsletter!

Cum poți sincroniza activitatea departamentului de vânzări din birou cu cea din teren?


Cum să adaptezi activitatea companiei la schimbările tehnologice care au loc permanent, pentru a evita să rămâi în urmă ?

Să privim lucrurile în detaliu…

Un infografic realizat de Microsoft, în 2011, prezicea că traficul provenit de pe mobil va câștiga teren în fața traficului provenit de pe desktop. 

Și așa a fost… Mary Meeker, analist în cadrul Wall Street, a demonstrat, pe baza datelor statistice obținute, că, în 2013, 13% din traficul și lead-urile obținute de către o companie proveneau de pe un telefon mobil. Acest lucru a reprezentat o creștere majoră, luând în calcul faptul că în 2009 procentajul înregistrat a fost de numai 1%.

Toate aceste schimbări influențează modul în care trebuie să organizezi activitatea în cadrul companiei și modul în care ar trebui să abordezi diferiți prospecți sau clienți. 

De aceea, este important să ții minte următorul lucru – clienții au nevoie să obțină informații în timp real, nu atunci când reușești să te întorci la birou.

Asta nu înseamnă, în niciun caz, să anulezi orice întâlnire și să te concentrezi doar pe activitățile desfășurate la birou, așteptând ca, în orice moment, unul dintre clienții tăi să aibă nevoie de tine.

Tocmai pentru acest lucru au fost dezvoltate soluțiile CRM, care au ca scop eficientizarea activității echipelor de vânzări, atât la birou, cât și pe teren.

Cum te ajută o aplicație mobilă CRM?

1. Obții și accesezi informații de oriunde te-ai afla

Dacă faci parte dintr-o echipă de vânzări, ai acces la informațiile importante de oriunde te-ai afla, putând astfel să urmărești istoricul conversațiilor cu un client. Poți planifica și stabili întâlniri viitoare sau te poți pune rapid la curent cu etapa în care te aflai cu un prospect.

Ca să înțelegi mai bine, gândește-te la următoarea situație: mâine, ai programată o întâlnire și vei lipsi toată ziua de la birou. Cum vei fi la curent cu ce se întâmplă, atât în cadrul propriului departament, cât și în cadrul celorlalte departamente? Dacă te va contacta un client în acest interval, cum îți vei aduce aminte detaliile ultimelor convorbiri, precum și detaliile despre client și compania acestuia?

De exemplu, în cadrul echipei noastre, înainte să implementăm sistemul Zimplu CRM, atunci când unul dintre reprezentanții de vânzări nu era la birou, ziua putea fi ca și pierdută, deoarece acesta nu putea fi la curent și cu activitățile desfășurate la sediu care îl priveau în mod direct. Ți se pare familiar?

Însă, după ce am optat pentru dezvoltarea și implementarea soluției CRM pentru mobil, echipa de vânzări era la curent în permanență cu noile demersuri ale diverselor situații, chiar dacă se afla în drum spre o ședință sau o întâlnire.

2. Crești vânzările

Potrivit unui studiu realizat de Innoppl Technologies, a fost demonstrat că 65% dintre reprezentanții de vânzări din cadrul unor companii care au optat pentru implementarea unui sistem CRM pentru mobil au înregistrat creșteri, în timp ce, reprezentanții de vânzări care nu foloseau un astfel de sistem nu au raportat creșterea vânzărilor.

Întrebarea de care ne-am lovit înainte de a implementa un astfel de sistem și care, probabil, trece și prin mintea ta în acest moment este: Cum reușesc reprezentanții de vânzări să crească vânzările prin implementarea unui astfel de sistem? 

Merită să investești într-un CRM?

Odată implementat, reprezentanții de vânzări nu mai sunt nevoiți să piardă timpul căutând informații și încercând în zadar să reia legătura cu prospecți sau clienți, după o perioadă îndelungată de timp. Au posibilitatea de a se concentra pe clienți și pe procesul de vânzări propriu-zis, fără să mai piardă timpul cu activități administrative.

Dacă merită investiția? Gândește-te că odată ce apar noi oportunități, echipa ta de vânzări are timp să se concentreze pe acestea și automat, acest lucru va duce la transformarea lor în clienți.

3. Simplifici procesul de vânzări

Care e principala problemă atunci când vine vorba de procesul de vânzări? 

Se întâmplă adesea ca durata procesului de vânzări să reprezinte un impediment în stabilirea unui numitor comun cu clientul, deoarece presupune parcurgerea mai multor etape, care, uneori, pot dura mult mai mult decât ai anticipat.

Unul dintre avantajele implementării unui sistem CRM, pe care l-a resimțit și echipa noastră de vânzări, este simplificarea acestui proces. CRM-ul îți permite să adaptezi etapele procesului de vânzări în funcție de fiecare client, fie prin simplificarea unor etape, fie chiar prin eliminarea acestora.

După cum am menționat mai sus, finalizarea unui proces de vânzări cu mai puține etape le permite reprezentanților de vânzări să aibă mai mult timp pentru prospectare și găsirea de noi oportunități.

Și cum fiecare companie este diferită și are o altă abordare a procesului de vânzări, un sistem CRM pentru mobil poate fi personalizat în funcție de nevoile și informațiile pe care compania ta le dorește – de la prețuri, documente și facturi, la informații legate de discuțiile purtate cu prospecții și clienții.

4. Eficientizezi comunicarea dintre departamente

Când reprezentanții de vânzări se află în drum spre întâlnirile sau ședințele cu diferiți prospecți și clienți, o aplicație CRM pentru telefonul mobil nu te ajută doar să ții informațiile organizate și actualizate, ci, mai mult decât atât, este o platformă ce permite eficientizarea comunicării cu restul departamentelor, fără a fi nevoie să amâni alte activități până ce se întorc agenții de vânzări la birou.

Gândește-te că unul dintre reprezentanții tăi de vânzări încheie un contract. Cu cât mai repede celelalte departamente primesc informațiile necesare, cu atât mai repede produsul sau serviciul va fi pregătit pentru livrare.

Cum utilizarea gadgeturilor este într-o continuă creștere, clienții tăi sunt peste tot, indiferent de moment. Un sistem CRM pentru mobil îți va permite să-i ajuți de fiecare dată când au nevoie.

Reține… 

Clienții nu vor să fie sufocați cu informații nesolicitate, dar trebuie să fii acolo în momentul în care aceștia cer ajutorul tău. În plus, trebuie să faci asta în timp util, altfel riști să-i pierzi.

Află aici mai multe informații despre sistemul CRM.