Fii la curent cu cele mai eficiente metode de optimizare a afacerii tale.

Abonează-te la newsletter!

Cum să eficientizezi procesul de vânzare al companiei cu ajutorul unui sistem CRM?


Eterna problemă cu care te confrunți într-un departament de vânzări este durata procesului de vânzare. Însă ceea ce stă la baza îngreunării acestui proces sunt aspectele administrative legate de crearea rapidă a unor baze de date relevante, precum și organizarea activităților în funcție de importanța acestora.

S-a constatat faptul că 47% din timpul unui reprezentant de vânzări este alocat vânzării propriu-zise, restul de 53% fiind distribuit între diverse activități administrative. Ce presupune asta? De la de prospectarea pieței, abordarea clientului, analiza nevoii acestuia, prezentarea soluției care satisface cerințele acestuia și, în cele din urmă, negocierea și vânzarea – agentul de vânzări trebuie să se ocupe de fiecare etapă în parte, fără a trece peste amănunte care ar putea împiedica finalizarea contractului.

În momentul de față, indiferent de industrie, managerii pun din ce în ce mai mult accent pe creșterea eficienței la locul de muncă și ușurarea sarcinilor pe care le au de îndeplinit angajații, încercând să adopte diverse strategii pentru a merge în direcția dorită. 

De obicei, managerii de vânzări văd implementarea unui sistem CRM ca pe o modalitate ușoară de a stoca și centraliza informațiile, de a monitoriza procesele de vânzare, dar și performanțele obținute de angajați și, nu în ultimul rând, de a opta pentru metode de optimizare a strategiilor abordate.

Potrivit statisticilor obținute pe baza research-ului realizat de Tech New World în 2012, 54% dintre companii înregistrează o creștere a vânzărilor în urma implementării unui sistem CRM, fiind deschise când vine vorba de un astfel de software.

Ceea ce își dorește un sistem CRM este să eficientizeze munca și să crească potențialul agenților de vânzări.

Așadar, cum poate implementarea unui astfel de software să ajute departamentul tău de vânzări?

1. Accesibilitate și ușurință de a lucra

Sistemul dispune și de o interfață pentru telefoane mobile, ceea ce îți permite accesul de oriunde, putând cu ușurință să modifici statusul activităților și să dezvolți baza de date a clienților.

2. Managementul timpului este cheia succesului

Poți să-ți optimizezi programul zilnic și să prioritizezi task-urile, astfel încât să fii sigur că nu ai omis niciun client și că poți contacta prospecții în timp util. Un CRM pune bazele unei relații de încredere cu clienții.

3. Măsoară performanțele și depășește-ți limitele

Generează rapoarte de activitate, care ajută la măsurarea performanțelor dintr-o anumită perioadă și, nu în cele din urmă, afișează etapa în care te afli și stadiul contractelor care îți aparțin.

4. Actualizarea relației cu clienții

Sistemul CRM îți permite să ai o evidență a fiecărui client în parte, afișând istoricul de activități, unde poți adăuga noi notițe, pe baza cărora reprezentanții de vânzări sunt informați în timp real în legătură cu schimbările apărute.

5. Atenția asupra clientului și nevoilor acestuia

Un sistem care stochează toate informațiile cu privire la clienți ajută reprezentanții de vânzări să identifice nevoile exacte ale acestora și să anticipeze problemele care ar putea apărea. De altfel, pot vedea atunci când un client are nevoie de reînnoirea unui contract sau de achiziționarea unui alt produs/serviciu.

6. Reducerea activităților administrative

Dacă, până acum, procesul de vânzare consta într-o sumedenie de activități administrative, un CRM ușurează întregul demers datorită funcțiilor pe care le pune la dispoziția utilizatorilor, prin intermediul cărora aceștia pot ține evidența clienților, vânzărilor și a detaliilor legate de prețuri și produse.

7. Reducerea costurilor

Un sistem CRM ajută companiile să economisească bani, deoarece reduce, din timp, erorile care ar putea apărea și ar produce pagube sau ar afecta în vreun fel demersul proceselor de lucru. Cu alte cuvinte, un astfel de sistem este mai puțin costisitor decât costurile la care ar fi supusă o companie care nu îl are implementat.

Concluzii

Odată ce este implementat corect și este primit cu brațele deschise de către angajați, un sistem CRM va crește potențialul reprezentanților de vânzări, ajutând departamentele companiei să se perfecționeze din punct de vedere organizatoric și administrativ.

Echipa de vânzări trebuie să vadă faptul că monitorizarea discuțiilor cu clienții și realizarea unui program pe baza activităților permit o bună gestionare a contractelor, a lead-urilor și a planificărilor, iar procesul de vânzări va deveni mai fluent, atenția fiind acum pe client și nu pe problemele administrative.

Pornind de la principiul De la simplitate, evoluezi spre performanță, am luat decizia de a pune bazele unui astfel de sistem, și anume Zimplu CRM. Acesta este un sistem mult mai simplu, comparativ cu cele existente pe piață în momentul de față, fără funcții inutile și care nu necesită un lung proces de traininguri pentru a fi înțeles. 

Este o soluție pe care noi, la rândul nostru, am implementat-o și pe care o recomandăm clienților noștri datorită eficienței de care a dat dovadă și ușurinței de implementare și funcționare.

Și, ca să fii mai bine informat, citește aici 5 secrete incredibile incredibile pe care nu le știai despre CRM.