Fii la curent cu cele mai eficiente metode de optimizare a afacerii tale.

Abonează-te la newsletter!

Demisie în masă: o amenințare tacită pentru România. Cum o poți preîntâmpina


Deși nu este un subiect atât de cunoscut, există  un  pericol de care ar trebui să ții cont în următoarea perioadă. Acesta este fenomenul de demisie în masă – o realitate pe care o trăiesc companiile de pe teritoriul SUA – care începe să prindă contur și în România. 

Chiar dacă viața revine la normal, ea a rămas marcată de criza sanitară care a început în 2020. În ultimul timp, se pot sesiza anumite schimbări în domeniul muncii, care nu fac altceva decât să accentueze și mai tare instabilitatea financiară pe care o resimțim. 

Indiferent de domeniul de activitate, relația cu angajații tăi este esențială. Află mai departe cum să o protejezi și cum să o fructifici, astfel încât tu și echipa ta să atingeți rezultatele dorite și să clădiți împreună o relație durabilă. Pentru început, este important să înțelegi tendințele și provocările antreprenorilor de pretutindeni, într-o lume post-pandemică. Pentru ca mai apoi, să ajungi la concluziile și soluțiile potrivite.

Provocările/tendințele anului 2022 pe piața muncii:

Elon Musk a anunțat că își dorește ca toți angajații să se întoarcă fizic la muncă 

În 2022, am experimentat relaxări profunde la nivel global, ceea ce ne aduce din ce în ce mai aproape de viața pre-pandemie. Acest lucru face ca directorii de companii să elimine unele restricții legate de condițiile de muncă, așa cum Elon Musk, într-un mail privat către angajații săi, declară că își dorește ca toți angajații să se întoarcă fizic la birouri. Cei care nu se vor conforma, își pot pierde locul de muncă la Tesla. 

Elon Musk este recunoscut pentru măsurile sale neconforme cu recomandările statale legate de protecția anti-COVID. Încă de la început, de pe timpul carantinei, nu a inclus nicio măsură internă pentru a schimba în vreun fel modul de lucru al muncitorilor din fabricile sale. 

Am învățat ceva din pandemie?

În era digitalizării, majoritatea oamenilor care lucrează în companii își desfășoară munca în fața unui laptop.

În ceea ce privește munca remote, pare că pandemia a accelerat procesul prin care spațiul de muncă clasic – biroul-, se transformă în orice loc în care se poate accesa internetul.

Deși nu se poate trage încă o concluzie despre ce efecte a avut pandemia, studiile legate de munca de acasă au existat încă de dinainte de 2020.

În 2015, facultatea din Stanford a condus un studiu care arăta că productivitatea angajaților a crescut cu 13% atunci când aceștia și-au desfășurat activitatea de acasă

Așa că, pe lângă scăderea cheltuielilor legate de întreținerea unui birou și transportul angajaților, compania poate câștiga venituri suplimentare bazate pe creșterea productivității acestora. 

O nouă problemă – cel mai mare indice al demisiei din ultimul deceniu

Evenimentele istorice trec foarte rar fără să lase urme în contextul socio-economic din perioada în care au loc. Astfel, pandemia a creat situații fără precedent, dintre care valul de demisii (Great Resignation), început în 2021 în spațiul SUA, care începe să aibă ecou și în spațiul românesc. 

https://www.epi.org/indicators/jolts/, creșterea procentajului de demisii din USA începând cu a doua jumătate a anului 2020

Acesta, pe scurt, se manifestă prin demisiile în masă la mai mai multe companii, din toate domeniile, în general la nivelurile entry și middle. 

Un studiu românesc, desfășurat de ejobs, ne spune că, în acest moment, doar 15% din angajații români NU și-ar schimba locul de muncă.

Ce înseamnă asta pentru afacerea ta din România?

Că relația dintre angajator și angajat se află pe un fir de ață în acest moment. 

„ În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile.”

-Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România

Cu alte cuvinte, ca și companie, poți începe să pierzi oameni care sunt mai dispuși decât până acum să își schimbe jobul sau chiar cariera. Acest lucru se poate datora faptului că pe fondul crizei sanitare oamenii au început să prioritizeze familia, să chestioneze rutina și să simtă din ce în ce mai mult presiunea repetiției la infinit a task-urilor. 

Motivele pentru care oamenii aleg să plece dintr-o companie sunt destul de diverse și nu se rezumă doar la factorul financiar, ci se extind la condițiile de muncă, respectiv monotonia și task-urile repetitive. “Aceste task-uri care creează frustrare includ răspunderea la emailuri (35%), programarea de call-uri și meeting-uri (35%) și introducerea de date (42) ”, scrie site-ul Computer Word.

Dacă angajații își pun din ce în ce mai des problema demisiei, atunci noi, în calitate de companie, trebuie să le oferim cât mai puține motive să ia în calcul varianta plecării.

5 modalități care sporesc satisfacțiile la muncă ale angajaților

  1. Crearea unui mediu prietenos și sigur

Relaționările de la locul de muncă sunt foarte importante, deoarece acestea de multe ori pot îndepărta sau apropia anumiți angajați de firmă. De cele mai multe ori, oamenii care se angajează aleg o firmă în defavoarea alteia pe criterii care includ etică, țelul și principiile acesteia, însă adevărul este că rămân în interiorul companiei datorită relațiilor pe care le formează cu superiorul lor și colegii.  

Chiar dacă munca este remote sau în format hibrid, comunicarea dintre oameni trebuie să respecte anumite reguli, bazate pe respect reciproc, transparență și eficiență. Mai ales în aceste situații, claritatea task-urilor, coordonarea echipei și armonizarea dintre departamente pot ușura considerabil viața angajaților. 

  1. Stabilirea task-urilor repetitive și crearea de recurențe automatizate

Deși munca la birou nu este muncă fizică, aceasta poate deveni foarte solicitantă. Statul continuu în fața unui ecran duce în timp la probleme cu vederea, statul excesiv pe scaun poate solicita coloana vertebrală și în general, poate crește factorul de stres. 

Oamenii tind să își păstreze interesul atunci când pot vedea o evoluție în procesul îndeplinirii unui obiectiv. Astfel, atunci când există mai multe activități care se repetă, acestea sunt mai greu de vizualizat în schema mare a lucrurilor. 

Tehnologia poate veni în ajutorul acestora, deoarece algoritmii în general se bazează pe multe recurențe. Astfel, cu ajutorul automatizării se pot identifica cu succes situațiile repetitive, lucru care vine în favoarea angajatului care poate compartimenta și gestiona diverse task-uri. 

  1. Eficientizarea comunicării cu colegii din același departament

Într-un mediu ca cel al unui birou, departamentele își împart de cele mai multe ori anumite task-uri. Acest lucru crește importanța păstrării unei comunicări foarte bune între membri echipei. Pentru evitarea suprapunerilor, anulărilor și altor lucruri care fac ca o activitate de câteva ore să devină inutilă, comunicarea devine esențială pentru evitarea anumitor tensiuni și deprecieri a pozitivității echipei.

  1. Ținerea unei evidențe

Tot așa, evidența clară, inteligibilă și organizată eficient pentru toți cei care o accesează, creează un mediu de lucru care nu lasă loc de interpretări. Nu este o modalitate de control, ci este cea mai eficientă soluție pe termen lung, atât pentru angajator cât și pentru angajat. 

În timp, există posibilitatea de a pierde informații valoroase despre activitățile întreprinse, de aceea stocarea informațiilor trebuie să fie sigură și să existe o formă de back-up.

  1. Verificarea în permanență a statusului task-urilor comune și individuale

Pentru a gestiona mai bine responsabilitățile individuale dintr-un departament sau din companie, în vederea continuității anumitor activități care se desfășoară în etape, ideal se creează o bază comună de date, care se poate actualiza în timp real și la care au acces toți oamenii direct interesați de aceasta. 

O notă privind eficiența accesării reale a acestor date este faptul că, într-un timp cât mai scurt, responsabilul de respectiva activitate trebuie să semnaleze și după caz, să notifice, toate persoanele care au legătură directă cu ea. 

O parte din aceste lucruri pot prinde prinde formă cu ajutorul CRM-ului. 

Ce e un CRM? Cum poate îmbunătăți un CRM experiența angajaților 

CRM este abrevierea (din engleză) de la „Customer Relationship Management”.  Sistemul de Gestionare a Relației cu Clienții facilitează comunicarea la toate nivelurile cu potențialii clienți și cei deja existenți. 

Practic, CRM-ul ajută compania furnizoare să se organizeze atât la nivel intern cât și extern, prin automatizarea proceselor de vânzare și activități. 

Problema task-urilor repetitive, atunci când vorbim de suprasolicitarea angajatului, pot ajunge rezonabile cu ajutorul CRM-ului.  Cu ajutorul automatizării pe care o oferă o platformă CRM, activitățile care respectă un tipar se pot integra într-un șablon personalizat.

În ceea ce privește relațiile intradepartamentale, o platformă care centralizează activitățile și oportunitățile scade probabilitatea ca activitățile să nu coincidă cu planul de lucru al echipei. La fel și atunci când vine vorba de companie ca un întreg, CRM-ul poate creea conexiuni automatizate între departamente, care simplifică comunicarea dintre acestea.

Centralizarea datelor ajută în momentul în care activitățile sunt începute, dar și când acestea sunt încheiate. Deoarece o evidență digitalizată și bine segmentată nu are un echivalent în afara unei platforme CRM, cei care au o nevoie considerabilă de rapoarte optimizate, vor constata că pe termen lung nu există o altă variantă viabilă. 

Toată lumea are de câștigat, iar compania își crește eficiența

Așa cum am specificat și mai sus, toate lucrurile care afectează angajatul, afectează și afacerea direct și indirect. Între cele două părți, pe lângă comunicarea onestă și ascultarea activă a fiecăreia, trebuie să se ajungă la un compromis. 

În afară de cazurile particulare, care necesită soluții specifice, rezolvarea neînțelegerii dintre angajator și angajat se poate realiza cu ajutorul unei soluții obiective (în cazul oamenilor care lucrează la birou, de tip CRM). 

Astfel, compania începe să înregistreze creșteri, să devină mai eficientă și deci, mai productivă. Datorită flexibilității procesului de înregistrare a activităților și ofertelor și păstrării lor într-un spațiu sigur și controlabil, responsabilitățile sunt mult mai greu de confundat și/sau încurcat. 

În același timp contorizarea, dacă este făcută conștiincios și la fel de către toată lumea, aduce transparența de care e nevoie într-un scenariu în care cineva refuză o anumită activitate semnalată anterior într-un sistem CRM.
Nu aștepta să rămâi fără angajați, informează-te corespunzător! Descoperă mai multe despre cum poți folosi un sistem CRM adaptat la nevoile tale aici.