Dacă la nivel global soluțiile CRM (Customer Relationship Management) sunt vedetele, în România sistemele ERP (Enterprise Resource Planning) reprezintă principala atracție. Însă ce ar trebui să analizăm astfel încât să nu picăm în capcana funcționalităților și rapoartelor multiple care promit multe fără să garanteze neapărat și rezultate?
Sistemele ERP pleacă de la ideea că înglobează mai multe module (CRM, MRP, contabilitate, resurse umane, achiziții etc.) și astfel oferă o soluție integrată pe care toată firma ar trebui să o folosească. Însă, cei mai mulți utilizatori de ERP-uri se plâng de gradul de utilizare al acestora în companii și de rezistența la schimbare cu care se confruntă din cauza complexității.
Soluțiile CRM se concentrează și sunt specializate mai mult pe activitățile din jurul clienților, cum ar fi marketing, vânzări și suport clienți. Acestea vin în general cu o expertiză solidă pe aceste domenii cheie din orice companie iar piața a evoluat destul de mult astfel încât o soluție CRM să poată fi folosită chiar și de către cei mai puțin instruiți în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii.
Argumentul conform căruia doar un sistem ERP poate să ofere o soluție integrată nu mai este de actualitate în prezent, în special datorită tehnologiei cloud computing. Aproape toate aplicațiile ce funcționează în cloud pot fi integrate între ele, astfel putem avea o aplicație CRM integrată foarte ușor cu o aplicație de contabilitate și gestionare sau cu o aplicație de stocare a documentelor. Într-un final, prin toate aceste integrări, chiar și cele mai mici companii își pot permite să aibă o soluție integrată fără a folosi cuvântul ERP.
Putem lua ca exemplu achiziția unei case. Avem opțiunea să cumpărăm o casă deja mobilată, complet utilată, unde toate lucrurile vin la pachet, sau putem construi o casă nouă, pentru care să decidem chiar noi ce materiale de construcție folosim, ce mobilă cumpărăm etc. La final, casa care a fost construită de la zero după preferințele cumpărătorului se va potrivi mult mai bine cu nevoile acestuia decât o casă cumpărată de-a gata.
În ziua de astăzi, informatizarea companiei se poate produce treptat, odată cu creșterea acesteia. Putem începe cu o aplicație de facturare și gestionare, ulterior, dacă este nevoie, putem folosi și o aplicație CRM, ajungând într-un final cu un set de soluții integrate care satisfac toate nevoile companiei.
În concluzie, cea mai bună soluție este cea care răspunde la nevoile companiei. Dacă se dorește îmbunătățirea relației cu clienții, atunci este nevoie de o soluție CRM, dacă se dorește o soluție completă ce acoperă toate departamentele, un sistem ERP poate fi o variantă rigidă pe termen lung, iar în acest caz recomandăm utilizarea mai multor aplicații cu posibilitatea de a fi integrate între ele.
Citește aici mai departe despre 5 Secrete Incredibile pe care nu le știai despre CRM.